Ако смятате, че ръководителите на компании са най-подготвените хора да

...
 Ако смятате, че ръководителите на компании са най-подготвените хора да
Коментари Харесай

Мнозинството ръководители на компании в света не са преживявали рецесия

 Ако смятате, че ръководителите на компании са най-подготвените хора да се оправят със идната икономическа злополука, помислете отново – множеството от тях не са били на кормилото на фирмите си по време на международната финансова рецесия през 2008 година, сочат данни на Bloomberg.
Агенцията определила интервала на водачеството за районните пазари, като пресметнала какъв брой години основните изпълнителни шефове на фирмите, включени в бенчмарковите показатели, са изпълнявали тази роля.
Дори пазарите с най-дългогодишни ръководители – Гърция, Хонконг и Тайланд, не могат да се похвалят с десетгодишна история отпред на компания.

Компаниите, включени в гръцкия показател Athens Stock Exchange, имат най-дългогодишните основни изпълнителни шефове с мандат от 9,7 години. Следват ръководителите на компании от Хонконг и Тайланд, включени в показателите Hang Seng и SET100, със надлежно 9,6 и 8,8 години. В същото време основните изпълнителни шефове на компании от показателя IBOV на фондовата борса в Сао Пауло, Бразилия, имат най-краткия междинен мандат от 3,4 години.

Това не значи, че опитът в промишлеността на ръководителите на компании е стеснен единствено до актуалната им роля. За да бъде проучването оптимално тъкмо, то употребило като начална дата най-скорошното предопределение като основен изпълнителен шеф в актуалната компания, като изключило предходния опит на управителна позиция в интернационалните филиали, групи, подразделения и като ръководители на конкурентни компании.

Очертали се ясни разграничения сред райони, страни и промишлености. Например, културните правила за това по кое време човек може да стане основен изпълнителен шеф, споделя Тимъти Кигли, професор о стратегическо ръководство в университета в Джорджия. „ В Съединени американски щати в миналото беше обикновено да си в средата или края на 50-те, с цел да станеш основен изпълнителен шеф “, споделя той- Но през днешния ден нормата е изменена и е допустимо човек да заеме управителна позиция още в края на 30-те и началото на 40-те си години.

Това важи изключително за Съединени американски щати – Мариса Мейър беше на 37 години, когато стана основен изпълнителен шеф на Yahoo!, като задържа позицията единствено пет години. Марк Зукърбърг беше едвам на 28 години, когато трансформира Фейсбук в обществена компания. Половината от основните изпълнителни шефове в света са във възрастовата група сред 50 и 59 години.

„ Освен това преди време доста компании имаха наложителни условия за възраст “, споделя Кигли. Производителят на медикаменти Merck & Co. наскоро промени политика, която задължаваше ръководителя й да се пенсионира на 65 години, като по този метод разреши на сегашния си началник Кен Фрейзър да остане по-дълго на кормилото.

В страни, в които наложителното пенсиониране и по-сложното издигане в йерархията свиват двата края на кариерния набор, да вземем за пример японския пазар, не е чудно че междинната възраст на водачите е 62,9 години, като те заемат управителна позиция приблизително 4,4 години.

Някои от най-дългогодишните основни изпълнителни шефове на компании, включени в огромни борсови показатели, може да не съставляват промишлеността си като цяло. Уорън Бъфет, един от най-възрастните ръководители в света на 88 години, е отпред на Berkshire Hathaway, включена в показателя SPX, от 48.7 години.

Раул Баджадж от Bajaj Auto, производител на моторизирани скутери и една от фирмите в индийския показател Sensex, заема управителната си позиция от 50,8 години. Бернар Арно, най-богатият човек във Франция, ръководи производителя на първокласни артикули LVMH Moet Hennessy от близо 30 години.

Ако рецесия като тази от 2008 година се случи още веднъж, даже на районно равнище, опитът е от голяма важност, споделя Кигли. „ Струва ми се несъмнено, че е належащо да се резервира твърдата ръка на кормилото в бурно море “, отбелязва той.

Няма потребност да споделяме, че хора като Уорън Бъфет са необичайност.
По публикацията работи: Божидарка Чобалигова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР